Hoe pak je als kennisondernemer een marktonderzoek aan?

De behoeften van je doelgroep begrijpen en ervoor zorgen dat je aanbod aansluit bij hun verwachtingen is cruciaal om succesvol te zijn als ondernemer. Een grondig marktonderzoek kan je daar prima bij helpen.  

Maar hoe pak je dat aan? En wat zijn de valkuilen?

In deze blogpost bespreek ik hoe je een goed marktonderzoek voert als kennisondernemer, en wat je nu net NIET wilt doen om niet grandioos de mist in te gaan hiermee.

Wat is een grondig marktonderzoek NIET (maar dit doen wel de meeste ondernemers)

De meeste ondernemers beperken hun marktonderzoek tot een poll zetten in één of meerdere facebook groepen. In een paar alinea’s vertellen ze wat ze van plan zijn te gaan doen, gevolgd door de vraag: ‘Zou jij dit kopen?’

Dat geeft je natuurlijk wel al een eerste indicatie van het enthousiasme dat je aanbod oproept, maar ook niet meer dan dat. Er is nog een heel groot verschil tussen antwoorden ‘Ja! Leuk! Dat zou mij wel interesseren’ en effectief Euro’s ervoor neertellen. 

Wat ook vaak gebeurt, is dat een ondernemer dan ook nog eens vraagt: ‘Hoeveel zou je ervoor willen betalen?’, of ze noemen een prijs en vragen ‘Zou jij dit ervoor willen betalen?’.

De antwoorden op zo’n vraag naar prijzen is vaak héél erg teleurstellend voor de ondernemer in kwestie. Maar het is ook logisch dat je antwoorden krijgt waar je niet blij van wordt: je stelt de vraag aan een publiek die nog helemaal niks weet van jou, van je expertise, van je aanbod. Het valt koud op hun dak, zonder enige opwarming, marketing, etc. Uiteraard willen ze er dan nog niet veel voor betalen. De vraag op die manier stellen is dus geen goed idee.

Hoe pak je het dan wel aan? Volg dit stappenplan

1. Definieer je doelgroep

Het eerste en belangrijkste aspect van marktonderzoek is het duidelijk definiëren van je doelgroep. 

Wie zijn je ideale klanten? Wat zijn hun demografische gegevens? Wat zijn hun interesses? Hoe zien hun dagen eruit? Waar liggen zij van wakker (waar jij hen bij kunt helpen)? Wat is hun grootste verlangen? 

Door een diepgaand begrip te hebben van je doelgroep, kun je gerichter werken en je marketing- en productstrategieën veel beter op hen afstemmen.

2. Concurrentieanalyse

Kijk dan eens naar je concurrenten. Wie bedient dezelfde doelgroep als jij? Hoe ziet hun aanbod eruit? Hun prijzen? Hun marketingstrategie? Welke klantenreviews kun je terugvinden? Hoe verwoorden hun klanten de transformatie die ze doorgemaakt hebben? Wat waren hun problemen en hun verlangens? Waar werden ze bij van in het aanbod van je concurrenten?

Dit geeft je inzicht in de marktdynamiek en helpt je te begrijpen waar je kansen liggen, namelijk: daar waar je concurrenten in gebreke blijven. Probeer goed te begrijpen waarom een klant voor een bepaalde dienstverlener kiest, en wat hen kan tegenhouden. Welke gaten zijn er momenteel in het aanbod van je concurrenten? Waar kun jij handig op inspelen? Dit geeft jou een bepaalde positie in de markt, een ‘Unique Selling Point’. Iets wat je doelgroep alleen bij jou kan vinden.

3. Desktopresearch

Verzamel informatie uit openbare bronnen zoals rapporten, marktstudies, artikelen en online discussies om trends en patronen in je markt te identificeren. Zo kun je bepalen wat jouw visie is op je vakgebied. Hoe sta je tegenover bepaalde trends? Hoe zie jij je vak evolueren? Een heldere visie die je overtuigend kunt communiceren, is een grote troef in je marketing.

4. Ga het gesprek met je doelgroep aan

Deze is super belangrijk. Na al dit voorbereidend werk heb je zicht op hoe de markt eruit ziet, hoe je concurrenten zich positioneren, je weet wie je doelgroep is, je weet hoe je jezelf wilt positioneren in de markt, dan is het nu tijd om het gesprek met je doelgroep aan te gaan. Hier zit het echte goud.

Hoe doe je dat? Alle mogelijke manieren om in gesprek te komen en informatie te krijgen van je doelgroep. Een paar ideeën:

  • Gratis adviesgesprekken: nodig je ideale klanten uit voor een gratis gesprek, bijvoorbeeld via je sociale media kanalen, je website, facebook groepen, etc., mensen die tot je doelgroep behoren uit voor een gesprek. Zorg dat het voor hen ook interessant is om deel te nemen aan zo’n gesprek. Noem het daarom geen kennismakingsgesprek, maar een gratis adviesgesprek, een inzichtencall, een inspiratiesessie,... 

  • Enquêtes: Maak enquêtes om inzicht te krijgen in de behoeften, verwachtingen en problemen van je doelgroep. Deze enquêtes kun je verdelen in facebook groepen bijvoorbeeld, of via je eigen sociale media kanalen. 

  • Praat met concurrenten of mensen die jouw ideale klant ook als doelgroep hebben. Zo hoor je ook hun ervaringen, inzichten, meningen.

  • Focusgroepen: Organiseer focusgroepen met vertegenwoordigers van je doelgroep om discussies te voeren over hun behoeften en meningen. 

5. Analyseer de verzamelde gegevens

Je kunt statistische tools en software gebruiken om gegevens te verwerken en trends, patronen en inzichten te identificeren. Heb je niet die mogelijkheid, dan kom je met een beetje gezond boerenverstand al heel ver. Organiseer alle input die je hebt verzameld, verwerk die en trek je conclusies over je positionering, doelgroep, aanbod, en marketing strategie.

6. SWOT-analyse

Voer een SWOT-analyse uit (sterktes, zwaktes, kansen, bedreigingen) om je eigen sterke punten en tekortkomingen te begrijpen en kansen en bedreigingen in de markt te identificeren. Markttrends, concurrentie, mogelijke risico’s verbonden aan het aanbod dat je wilt uitbrengen, etc.

7. Bepaal de waardepropositie

Op basis van je marktonderzoek kun je nu een unieke waardepropositie formuleren die nauw aansluit bij de behoeften van je doelgroep en die onderscheidend is ten opzichte van concurrenten.

8. Doe een testronde

Start met een kleinschalige lancering of pilootprogramma om te kijken hoe je diensten worden ontvangen door je doelgroep. Verzamel feedback en pas je aanbod aan indien nodig.

9. Voortdurende monitoring

Blijf de markt monitoren en luister naar de feedback van je klanten. Ook feedback van mensen die besluiten niet in te gaan op je aanbod is hierin erg waardevol.

10. Optimaliseer 

Pas je aanbod, je diensten, je prijszetting en je marketingstrategieën aan waar nodig om aan de veranderende behoeften te blijven voldoen en je aanbod te blijven optimaliseren. Hou ook rekening met je eigen groeiplannen. 

Succes!

Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader!

Je vindt alle info en de link om in te schrijven via de button hieronder 👇



Vorige
Vorige

Wanneer starten met adverteren? (plus tips)

Volgende
Volgende

5 tips om toch resultaten te behalen met sociale media, zonder er enorm veel tijd aan te besteden